TÉMÁK, Kategóriák

Ismerje meg a gyomorfekély és a gyomorhurut természetes kezelési lehetőségeit

583
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyomorhurut elsődleges tünete a gyomor felső részén egyre gyakrabban jelentkező éget érzés, amely később a mellkasra is átterjedhet, majd szorulást és hányingert okoz. A heveny gyomorhurut leginkább a gyomor, nyálkahártyájának hirtelen gyulladása által alakul ki. Sokszor a gyomorfekélyt a Helicobacter pylori baktériummal való fertőzés okozza.

A kor előrehaladtával, igen gyakori az idült gyomorhurut, mely a zsíros, fűszeres ételek miatt, a túlzott alkoholfogyasztás által, a túl sok stressz következtében vagy olyan gyógyszerek rendszeres fogyasztása miatt alakul ki, mint az aszpirin.

A gyomorhurutból minden 10. embernél gyomorfekély alakul ki. A gyomorhurutos beteg, lehetőleg ne egyen fűszeresen, és kerülje az alkoholt, kávét, teát. Táplálkozással foglalkozó tudósok, javasolják a kis adagokban való étkezést, illetve sok víz fogyasztását.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?gyomor-gyomorfekely-2

A gyomorfekély kialakulásának okait pontosan ma még nem tudjuk, de a gyomorhurutnak lehet valami köze hozzá. A gyomorfekély tünete között, a legjellegzetesebb a fájdalom.

A beteg rohamszerű szúró fájdalmakkal küszködik, mely többnyire étkezés után jelentkezik. A gyomortájék néha annyira érzékeny lesz, hogy még a lenge ruha nyomását is tehernek érezzük. A fájdalom lehet szaggató, étető, szúró vagy tompa.

A gyomorfekély másik tünete a hányás, mely sokszor epét is tartalmaz, ami azonban annyira nem lényeges. A hányás után a beteg megkönnyebbül. A gyomorban lévő fekélyből való vérszivárgás a székletet elszínezheti. Gyomorfekély, gyomorbetegségek esetén forduljunk gasztro-enterológushoz.

Gyomorbetegségek ellen a természet erejével

Fekete retek

A kertben termesztett fekete retket, a népi gyógyászatban az egyik legkiválóbb emésztőszervi gyógyszernek tartották. Gyomorhurutra, fekélyekre, de epebajokra is kiváló gyógymód. A fekete retket reszelőn apróra reszeljük, majd elfogyasztjuk. A fekete retek így könnyen emészthető. Naponta 3-4 alkalommal éhgyomorra egy-egy evőkanálnyit együnk meg belőle. Táplálkozásra is felhasználható, pirított napraforgóolajos kenyérrel igen finom.

Orbáncfű

A növény füves, legelőn, cserjés helyeken, erdőszéleken, patakparton, tisztásokon él. 5-6 csipetnyit főzzünk fel a megszárított virágos-leveles ágakból, gyomor és bélpanaszokra, 1 liter vízben. Napi 3-4 alkalommal igyunk belőle egy teásbögrényit – cukor nélkül –, és mindig éhgyomorra. Az orbáncfű gyógyítja még a magas vérnyomást, az epe és vesebántalmakat, az emésztési zavarokat, a belső és külső vérzéseket. Az orbáncfű hatóanyagai: glikozidok, cseranyag, cukor, színanyag, nikotin, kolin, pektin.

Libapimpó

A libapimpó árokpartokon, legelőkön, folyók mentén, töltéseken élő gyógynövény. Teája kiváló gyomor és bélgyógyító. Hurutokra és fekélyekre, 1 liter vízben a libapimpó megszárított virágos-leveles szárból 6-7 csipetnyit főzzünk fel. Az első napokban 4-5 alkalommal igyunk 2-3 dl-t belőle. A libapimpó hatóanyagai: ellagcsersav, görcsoldó, flavon, kvercetin, kvercetin aglikon.

Kamilla, székfű

Hazánk minden területén találkozhatunk a kamillával. A kamilla teája segít a gyomorhurut megelőzésében és felgyorsítja annak gyógyulását. Gyomor és bélfekélyre, hurutokra a száraz kamillavirágból 1 liter vízben 5-6 csipetnyit főzzünk fel és napi 4-5 alkalommal igyunk belőle éhgyomorra, lehetőleg cukor nélkül 2 dl-t alkalmanként. A kamilla teájának hatása: nyugtató, szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő, gyulladást gátló, izzasztó, fertőtlenítő hatású is. A növényt külsőleg borogatószerként is használhatjuk. A kamilla hatóanyagai: azuléntartalmú illóolaj, növényi savak, cseranyag, glikozidok,z keserűanyag, cukor.

Akácfa

A fiatalabb akácágak friss vagy megszárított kérgéből is főzhetünk teát gyomorfekély ellen, annak gyógyítására. A megszárított összevagdalt kérget 1 liter vízben (kb. 7-8 dkg összevagdalt kérget) 2 percig. Cukor nélkül napi háromszor 1-2 dl-t igyunk belőle. Figyeljünk oda, mert az akácfa mérgező fehérjéket is tartalmaz.

Apróbojtorján, párlófű

A hűvösebb tájakon, erdőszéleken, bokros-cserjésekben, tisztásokon, legelők szélén, árkok és patakok partján megtalálható apróbojtorján, száraz virágos-leveles részéből 5-6 csipetnyit főzzünk 1 liter vízben, majd naponta éhgyomorra egy teásbögrényit fogyasszunk belőle cukor nélkül, 3-4 alkalommal. Az apróbojtorján, gyógyítja még az epe és májbántalmakat, a légzőszervi hurutokat, továbbá kiváló toroköblítő. Hatásos borogató szer kelések és gyulladások megszüntetésére. A párlófű hatóanyagai: keserűanyag, kovasav, cserzőanyag, illóolaj és különböző savak.

Fehérmályva, orvosi ziliz

Nyirkos réteken, folyók, patakok ártereiben, csatornák mentén, lápos területeken élő fehérmályvának megszárított leveleiből, az emésztőszervi hurutokra és fekélyekre 6-7 csipetnyit főzzünk meg 1 liter vízben és napi 3-4 alkalommal igyunk éhgyomorra belőle 2 dl-t alkalmanként cukor nélkül. A fehérmályva jól gyógyítja a légzőszervi hurutokat is. A fehérmályva hatóanyagai: nyálka, nyomokban illóolaj, aszparagin, pektin és foszfát.

Diókopáncs

A diótermés kopáncsából is főznek teát gyomor és bélgyógyításra. A zöld kopáncsból egy felet összevagdalnak és 1 liter vízben enyhén megfőzzük. Ajánlatos ízesíteni mézzel vagy diétás édesítővel. Napjában többször is ihatunk belőle 1-2 dl-t éhgyomorra. Izzasztónak és étvágytalanság gyógyítására is alkalmas. A diókopáncs hatóanyagai: hidrojuglonglikozid, juglon-aglukon, csersav, C-vitamin stb.

Papaya

Régebbi kísérletek rávilágítottak arra, hogy a papaya közvetlen hatást fejt ki a gyomorra. Az állatkísérletben, amelyben 2 csoport nagy mennyiségben gyomorfekélyt előidéző aszpirint és szteroidokat kapott, azt figyelték meg, hogy a papayával etetett csoportban a gyomorfekély jelentősen ritkábban alakult ki. Ez arra is következtetni enged, hogy a papaya különösen kedvező lehet olyan ízületi bántalmakban szenvedő betegek esetében, akik a terápia részeként nagy mennyiségű aszpirint kapnak, illetve olyan gyulladásos megbetegedéseknél, ahol a betegeknek szteroidokat kell szedni.

Banán

A banán  nyugtató hatást fejt ki a bélrendszerre, így ez lehet az oka annak, hogy sok gyomorfekélyes beteg számára jobbulást hoz. Kutatók vizsgálják, mind a banán, mind a zöldbanán hatásait a gyomorfekélyre

Gyomorhurut, bélhurut esetén tilos fogyasztani:

Tejtermékek, alkohol, kávé, tea, húskivonatok és fűszeres ételek.

583
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]