TÉMÁK, Kategóriák

A fehérjék szerepe a táplálkozásban

598
HOZZÁSZÓLÁS:

Minden fehérje aminosavakból áll. Ezeket a vegyületeket az élethez nélkülözhetetlen négy elem, vagyis a szén, a hidrogén, az oxigén és a nitrogén építi fel. Egyes aminosavakban kén is található. Jóllehet a legtöbb fehérjét csupán mintegy 20 különböző aminosav építi fel, ezek többszörösen vannak jelen, s rendszerint több száz, meghatározott sorrendű láncszemből álló fehérjeláncot alkotnak.

A szervezetben sokféle fehérjemolekula van jelen, s valamennyinek megvan a maga „testre szabott” szerepe. Egyes fehérjék (pl. keratin, kollagén) a hajszálak, a bőr, valamint az inak erősségét és rugalmasságát biztosítják; mások (pl. hemoglobin, mioglobin) az oxigént kötik meg a vérben, illetve az izmokban.

A tojásfehérje fő alkotórésze, az ovalbumin jóvoltából szilárdul meg és verhető fel habbá a tojás.

A fehérjék egyik kiemelten fontos csoportját képezik az enzimek, amelyek a sejtekben lejátszódó kémiai reakciókat irányítják. Ezeken a reakciókon alapul valamennyi sejttevékenység, beleértve a növekedést, a re-generálódást, az energiatermelést és a salakanyagok kiválasztását.

A fehérjék minősége:

Az elfogyasztott fehérjék az emésztés során aminosavaikra bomlanak, majd ezek felszívódnak, és beépülnek más fehérjékbe.

A növényi és állati fehérjékben rendszerint jelen lévő 20 különböző aminosav többségét az emberi szervezet is elő tudja állítani, de közülük nyolcat a táplálékkal kell föl-vennünk. A fő ok, amiért az étrendből nem hiányozhatnak a fehérjék, ezeknek az ún. esszenciális aminosavaknak (izoleucin, leucin, fenilalanin, valin, treonin, metionin, ttiptofán és lizin) a pótlása. Gyermekek számára a hisztidin is esszenciális aminosav, mert az ő fejlődő szervezetük még nem tudja kellő mennyiségben előállítani azt.

Az állati fehérjék minden esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben tartalmaznak, ezért ezeket „komplett” (vagy elsőosztályú) fehérjéknek nevezik. A növényi fehérjékben azonban nem mindig található meg az összes esszenciális aminosav, így ezeket „hiányos” (vagy másodosztályú) fehérjeként tartják számon.

A gyakorlatban ennek az osztályozásnak nincs túl nagy jelentősége, mivel az ember étrendje többféle növényi fehérjéből áll, melyek jól kiegészíthetik egymást. A bab és a búza fehérjéiben található aminosavak például együtt már felérnek a húsban levőkkel, de a változatos növényi fehérjéket fogyasztó vegetáriánusok fehérjebevitele egyenértékű azokéval, akik húst is esznek!

Napjainkban a fehérjéket tápértékük szerint egyszerűen jó vagy gyenge minőségűnek nevezik:

  • A jó minőségű fehérjék fő forrásai a hús, a szárnyas, a hal, a tojás és a szója,
  • míg gyenge minőségű fehérjékben gazdagok a kemény héjú gyümölcsök, a hüvelyesek, a kenyér, a rizs, a tészta és a burgonya.

Mennyi az annyi?

Túl sok fehérjét nem ajánlatos fogyasztani mert a szervezet a felesleget nem tudja elraktározni. Ehelyett a máj a többletet szőlőcukorrá és bizonyos melléktermékekké, például karbamiddá alakítja át, melyek a vizelettel kiürülnek.

A túlzott fehérjefogyasztás savassá teszi a vizeletet, fokozva a csontok kalciumveszteségét és a csontritkulás kockázatát.

Fehérjében gazdag élelmiszerek a gabonafélék (búza, zab, rizs, kenyér), a hús, baromfi, hal, tojás, sajt, hüvelyesek (bab, borsó, lencse), a kemény héjú gyümölcsök és a burgonya.

A férfiaknak és a kamasz fiúknak átlagosan napi 55 g fehérjére van szükségük, melyet például mintegy 22 dkg sovány sült csirkehús fedez. A nők és tinédzser lányok napi fehérjeigénye körülbelül 45 g, a 7-10 éves gyermekeké pedig 28 g.

A szoptató anyáknak a zavartalan tejelválasztás érdekében több fehérjét kell fogyasztaniuk. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a fehérjebevitelre fogyókúra, betegség és lábadozás idején. A fejlett országokban a legtöbben a kelleténél jóval több fehérjét fogyasztanak – mintegy napi 100 g-ot.

598
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]